Nabiał jest ważnym elementem w diecie, zarówno kobiety ciężarnej, jak i każdego człowieka. Nabiał jest zalecany w ciąży, ponieważ zawiera białko, wapń, ale i witaminy A i D. Jednak nabiał, nabiałowi nierówny. Nie każdy rodzaj nabiału jest odpowiedni dla kobiety spodziewającej się dziecka. Niektóre produkty mogą zawierać niekorzystne bakterie. Czego lepiej nie spożywać w ciąży?
Niezalecany nabiał w ciąży
Jeżeli zastanawiamy się, które produkty mleczne są nieodpowiednie dla kobiety, spodziewającej się dziecka, to na pewno powinniśmy odrzucić te, które w soim składzie posiadają mleko niepasteryzowane. Nabiał, który zawiera niepasteryzowane mleko zazwyczaj zawiera bakterię, które są groźne dla kobiety ciężarnej.
Do produktów, których należy unikać w ciąży, możemy również zaliczyć różnego rodzaju sery, takiej jak: ser feta, brie, camembert czy gorgonzola. Oprócz samych produktów równie ważne są daty ważności, dlatego powinniśmy je sprawdzać zawsze przed spożyciem. Produkty przeterminowane mogą być szkodliwe dla przyszłej mamy, jak i dziecka.
Przeczytaj też: http://nieoficjalnie.pl/czy-smak-w-ciazy-sie-zmienia/
Zalecany nabiał w ciąży
Większość produktów mlecznych, jest odpowiednia, dla kobiet ciężarnych. Gdy spodziewamy się dziecka powinnyśmy jeść takie produkty, jak sery białe, mozarella, cheddar. Zawsze jednak należy upewnić się, czy w składzie nie znajdziemy mleka niepasteryzowanego.
Mleko ma wiele zdrowotnych korzyści, zawiera dużo wapnia oraz witaminy. Najlepszym wyborem jest mleko niskotłuszczowe, ponieważ tłuszcze są niezbędne do rozpuszczania witamin. Z kolei mleko pełnotłuste, nie każda przyszła mama może spożywać.
Kolejny wartościowy produkt to jogurt. W jego składzie znajdziemy dobre kultury bakterii, które mają wpływ na zmniejszenie pojawiania się infekcji grzybiczych. Jogurt zawiera również wapń i białko, jego zaletą jest to, że się łatwo trawi.
Okres ciąży, to zapewne jak każdy wie, okres zachcianek. Gdy mamy ochotę na coś słodkiego, to zamiast zjadać całą tabliczkę czekolady, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem są lody. Oprócz zaspokojenia chęci na coś słodkiego, dostarczą również białka i wapnia. Nie można jednak z nimi przesadzać, ponieważ mają dużo kalorii.
Źródło: https://modnapora.pl/