Poznaj sekret aromatycznej zupy rybnej ze śmietaną

Zupa rybna to doskonały pomysł na obiad lub kolację na szybko. Można przygotować ją w zaledwie pół godziny, dlatego sprawdzi się nawet, gdy nie mamy za wiele czasu na ugotowanie ciepłego posiłku. Jak zrobić pyszną i aromatyczną zupę rybną ze śmietaną? Podpowiadamy!

Jaka ryba będzie najlepsza do zupy rybnej?

Jednym z sekretów doskonałej zupy jest oczywiście wybór odpowiedniej ryby. Może być zarówno świeża, jak i mrożona. W tym przypadku najlepsza będzie chuda, delikatna ryba bez intensywnego i charakterystycznego zapachu. Zdaniem wielu znawców, jedną z najsmaczniejszych ryb jest miruna. Filety są niemal zupełnie pozbawione ości, dlatego nie musimy obawiać się nieprzyjemnej niespodzianki podczas spożywania dania. Równie doskonałym wyborem będzie dorsz. Ma delikatne mięso o białej barwie i podobnie mało ości. Jakie jeszcze ryby sprawdzą się w zupie rybnej? Zdecydowanie popularne w naszym kraju to morszczuk i mintaj. Odpowiedni wybór sprawia, że zupa rybna nie może się nie udać!

Sprawdzony przepis na zupę rybną ze śmietaną

Zupy można przygotować z bardzo różnorodnych składników. Najczęściej gotujemy warzywne na bazie mięsnego bulionu. Warto nieco poeksperymentować w kuchni i stworzyć pożywną zupę rybną. Do jej przygotowania będziemy potrzebować tylko kilku podstawowych składników, które przeważnie mamy w lodówce lub domowej spiżarni:

  • 500 gram filetu rybnego
  • Bulion Warzywny WINIARY (2 sztuki)
  • 2 cebule
  • 200 ml śmietany
  • 1 łyżka masła
  • posiekana natka pietruszki

W pierwszej kolejności zajmiemy się rybą. Filety należy umyć, osuszyć i pokroić w paski. Jeżeli wykorzystujemy delikatną rybę, warto ją pokroić na większą część, żeby mięso się nie rozpadło. Rybę warto skropić odrobiną soku z cytryny. Następnie obieramy cebulę, kroimy w krążki i podsmażamy na rozgrzanym maśle.

Bulion warzywny należy rozpuścić w 1 litrze wrzącej wody, a następnie dodać pokrojone filety rybne oraz podsmażoną cebulę. Mięso nie wymaga długiej obróbki termicznej – wystarczy zaledwie 10 minut, aby było gotowe. Zupę doprawiamy śmietaną. Dodatkowego smaku i aromatu doda świeża natka pietruszki. Wystarczy ją poszatkować i oprószyć zupę.

Kaszubska zupa rybna

Innym doskonałym daniem jest tradycyjna kaszubska zupa rybna. Jej smak podkreślą aromatyczne przyprawy, takie jak ziele angielskie, liść laurowy oraz świeżo mielony pieprz, sól, posiekana natka pietruszki. W tym przypadku wykorzystamy flądrę. Do przygotowania zupy będziemy potrzebować:

  • 2 kostek bulionu warzywnego
  • 800 g flądry (filet)
  • 1 marchewki
  • 1 cebuli
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżki mąki
  • przypraw – ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, sól i pieprz

Wszystkie warzywa należy obrać i włożyć do garnka. Następnie dodajemy przyprawy i zalewamy 1,5 l wody. Dodajemy sok z cytryny i kostki bulionowe. Do garnka wkładamy rybę i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ostrożnie z wywaru. Śmietanę mieszamy z mąką, wlewamy do zupy i gotujemy. Gotową zupą zalewamy rybę i ozdabiamy natką pietruszki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here