Nie wszystkie potrawy, które zachwycają nas wspaniałym smakiem, opierają się na skomplikowanych recepturach i wielu różnorodnych składnikach. Czasami więcej radości sprawiają nam prostsze przepisy.
Dziś przygotowaliśmy dwa dania doskonale reprezentujące tę grupę potraw. Oba opierają się na ryżu, choć różni je bardzo wiele. Sałatka z ryżem i łososiem to wytrawna przekąska na każdą porę dnia. Z kolei ryż z jabłkiem i cynamonem stanowi idealną inspirację na pyszny deser lub słodkie śniadanie bądź kolację.
Wytrawna przekąska: sałatka z łososiem i ryżem
Ta uniwersalna przekąska to naszym zdaniem topowy przepis na sałatkę z łososiem, szczególnie dla fanów delikatnych smaków. Doskonale nadaje się na posiłek o każdej porze dnia, dodatek do dań głównych, ale także na obiad do pracy lub na uczelnię. Oto składniki, których będziesz potrzebować do przygotowania tej wyśmienitej sałatki:
- woreczek ryżu
- 200 g wędzonego łososia
- 3 jajka na twardo
- 3 ogórki konserwowe
- połowa pora
- dwie łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Ryż w woreczku ugotuj zgodnie z instrukcją przedstawioną na opakowaniu. Jajka na twardo i ogórki posiekaj w drobną kostkę. Pora należy przekroić w poprzek na kawałki o długości około 5 cm, a następnie stworzyć z nich cienkie paseczki poprzez krojenie wzdłuż. Gdy ryż będzie gotowy, wszystkie składniki należy pomieszać z majonezem i musztardą.
Aby sałatka uzyskała delikatny i puszysty charakter, ale jednocześnie była sycąca, skorzystaj z gęstego majonezu takiego jak Majonez Dekoracyjny WINIARY. Na koniec dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i posyp sałatkę posiekaną natką pietruszki. Danie najlepiej smakuje po schłodzeniu. Może być serwowane solo, jak również ze świeżym pieczywem. Wszystko zależy od twoich preferencji i poczucia sytości.
Coś na słodko: ryż z jabłkami i cynamonem
Nasza druga propozycja to klasyczny deser, który zna niemal każdy, a jeśli nie, czas najwyższy nadrobić zaległości. Prosty przepis na ryż z jabłkami i cynamonem może okazać się prawdziwym hitem w każdym domu, zwłaszcza że dobrze zaspokaja nieoczekiwany głód, a składniki potrzebne do jego przygotowania zwykle mamy pod ręką. Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:
- 1 szklanka ryżu
- 2 szklanki mleka
- 1 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
Ryż zagotuj na mleku w proporcjach jeden do jednego, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Połowę zawartości garnka przesyp następnie do naczynia żaroodpornego, natomiast jabłka posiekaj w kostkę. Pierwszą warstwę ułóż na ryżu i posyp cynamonem. Tę samą czynność powtórz następnie z drugą połową składników.
Teraz wystarczy rozgrzać piekarnik do 150 stopni Celsjusza i piec ten wspaniały deser przez około 25 minut. Ryż pochłonie nadmiar mleka, zaś jabłka zmiękną. Cynamon doda z kolei wspaniałego korzennego smaku po trawie, która będzie wprost rozpływać się w ustach. Podana liczba składników jest odpowiednia do przygotowania około 6 porcji. Pamiętaj jednak, że bardzo prawdopodobne będą dokładki!