Tłuszcz wielu z nas kojarzyć się może z czymś niezdrowym i powodującym różnego rodzaju choroby. Czy jednak rzeczywiście tak właśnie jest? A może sytuacja wygląda zupełnie inaczej? Spróbujmy się tej kwestii przyjrzeć nieco bliżej, odpowiadając sobie na pytanie, jaką rolę pełni tłuszcz – tak w naszym organizmie, jak i w posiłkach, które spożywamy. To bowiem pozwoli zrozumieć, czy tłuszcze jeść można i jakie są z tego korzyści. Odpowiemy sobie również na pytanie o to, jakie tłuszcze są dobre dla naszego serca oraz układu trawiennego. A oto wszystkie szczegóły, które są związane bezpośrednio z tym właśnie tematem.

Już na początku powiedzieć trzeba, że tłuszcz nie jest sam w sobie czymś złym. To produkt o wysokiej kaloryczności – zawierający sporą dawkę energii, która potrzebna jest wszak każdemu z nas. Ale to nie wszystko. Tłuszcze bowiem przyczyniają się do przyswajania witamin oraz mikroelementów i bez nich nie moglibyśmy w ogóle skorzystać z dobrodziejstwa, jakim są one dla naszego organizmu. Dlatego też, bez tłuszczy nie jesteśmy w stanie żyć. Nie oznacza to jednak, że każdy tłuszcz jest tak samo wartościowy.
Przez kardiologów najbardziej polecane są:

  • tłuszcze roślinne zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe – między innymi oliwa z oliwek,
  • tłuszcze zawarte w rybach z kwasami Omega 3 oraz Omega 6.

Mają one bowiem w sobie tak zwany „dobry cholesterol” i dostarczają organizmowi odpowiedniej dawki energii. Z tej też przyczyny, na pewno warto się im przyjrzeć bliżej i stosować je w swojej kuchni.

Podkreślić należy także, że z medycznego punktu widzenia, smażenie nie jest najzdrowszym procesem. A to dlatego, że podczas wykonywania tej czynności wydziela się wiele rakotwórczych substancji. Jako jednak, że jedzenie smażone uznawane jest za najsmaczniejsze, najlepiej będzie, smażąc stosować tłuszcze takie, jak: klarowane masło, oliwa nie z pierwszego tłoczenia oraz olej rzepakowy. Odradza się za to smażenie między innymi na oleju słonecznikowym, niesklarowanym maśle oraz innych tego typu substancji, ponieważ powodować one mogą wiele różnorodnych problemów.

Stosując się do tych zasad związanych z tłuszczami i nie przesadzając z ich stosowaniem w kuchni, można uzyskać całkiem dobre efekty dla swojego zdrowia. Szczególnie zaś zimą, gdy walczymy o utrzymanie stałej temperatury ciała, tłuszcze zwierzęce w posiłkach będą dobrym rozwiązaniem. I to ich właśnie powinniśmy w miesiącach zimowych spożywać więcej.

W miesiącach letnich zaś, możemy ich spożycie ograniczyć, pamiętając o tym, by zawsze dodawać je do surowych warzyw – tak, by móc pochłonąć wszystkie witaminy, które się w nich znalazły, bo to jest sprawa najważniejsza pod każdym względem. Warto zatem o tym wszystkim pamiętać w kontekście tłuszczy i wybierać rozsądnie te spośród nich, które spełniają wszelkie oczekiwania. To bowiem najlepsza droga do sukcesu w odżywianiu i utrzymywaniu zdrowego trybu życia. Jako zaś, ze na rynku znaleźć można rożnego rodzaju tłuszcze, pomiędzy nimi na pewno odnajdziemy taki, który optymalnie wpisze się we wszelkie nasze potrzeby zdrowotne pod każdym względem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here