Któż z nas nie lubi słodyczy? Wszyscy lubimy je podjadać i wiemy, że jest to przyjemne. Przyjemność ta jest wpisana niemal w nasze DNA. To po smaku bowiem nasi przodkowie rozpoznawali, czy dany dar natury jest jadalny, czy też nie. Dobrze reagowaliśmy właśnie na rzeczy słodkie oraz słone – nie jest zatem dziwne, że i dziś te smaki, a nie gorzki oraz kwaśny uznajemy za w rzeczy samej przyjemne. Warto jednak zastanowić się nad tym, czy słodkości rzeczywiście są dobre dla naszego ciała tak, jak nam się to wydaje i co możemy dzięki nim zyskać. Dziś na ten temat spojrzymy nieco bliżej – tak, by lepiej go zrozumieć.
Czym są słodycze? To przede wszystkim cukry proste takie, jak glukoza i fruktoza.

Są one potrzebne naszemu organizmowi, ponieważ dostarczają ekspresowego „kopa energetycznego”, więc świetnie sprawdzają się na przykład przed dużym wysiłkiem fizycznym, lub też intelektualnym. I z tego powodu warto po nie od czasu do czasu sięgać. Warto jednak powiedzieć, z drugiej strony, że nadmiar słodyczy może stanowić problem i przyczyniać się między innymi do rzeczy takich, jak choćby:
nadwaga oraz otyłość – cukry proste są bardzo szybko przetwarzane na tkankę tłuszczową i często stanowią „puste kalorie” i są chętnie magazynowane przez nasz organizm,
próchnica – szkliwo zębów jest na cukier bardzo wrażliwe – pozostawiony tam dłużej, prowadzi do jego zniszczenie,
problemy z cukrzycą – nie jest to bezpośrednia przyczyna, jak wydaje się wielu, ale na pewno nadmierne spożywanie cukru może prowadzić do problemów z trzustką.
Dlatego też, jedząc słodycze, warto się dobrze zastanowić w każdym przypadku i za każdym razem podjąć rozsądne decyzje, ponieważ w nadmiarze cukier nam może po prostu zaszkodzić.

Czy są „lepsze” i „gorsze” dla zdrowia słodycze?

Z całą pewnością tak. Jeśli już sięgnąć musimy po coś słodkiego, warto pomyśleć na przykład o zjedzeniu jakiegoś owocu, czy też o tym, by postawić na łyżkę miodu (stanowiącego, nota bene, naturalny antybiotyk). Lepiej również, niż na przykład wafelki, czy też cukierki wypada zawsze czekolada, ponieważ kakao oraz orzechy zawierają w sobie wiele antyoksydantów, które mają korzystny wpływ na nasz organizm. Dlatego też, na nie warto postawić, myśląc o czymś słodkim.

Czy zatem można jeść słodycze? Jak mówi zasada złotego rozsądku – tak, ale w rozsądnej i przemyślanej ilości. Jeśli zjemy słodycze z umiarem, zastanawiając się nad każdym gryzem, nie powinno być problemów. Najlepiej jednak, jeśli się już na nie zdecydujemy, jeść je o wcześniejszej porze dnia – najlepiej przed dużym wysiłkiem.

Wtedy bowiem, szybko będzie je można przetworzyć na energię i spalić. A to przecież najważniejszy cel, do którego dążymy. Niepolecane jest za to podjadanie słodyczy między posiłkami, czy też jedzenie ich późnym wieczorem – to może być źródłem wielu problemów i nieprzyjemności i warto o tej sprawie z całą pewnością pamiętać, bo ma ona fundamentalne pod każdym względem znaczenie i warto o tej kwestii nie zapominać, chcąc zachować dobre zdrowie.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak zestawiać ze sobą kolory?
Następny artykułTłuszcze a zdrowe
Zmienna jak każda kobieta. Uwielbia dzielić się wiedzą i doświadczeniem, które zdobyła pracując przez 10 lat w Niemczech.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here