Grillowanie w stylu wege

Coraz więcej osób świadomie rezygnuje z produktów zwierzęcych. Nie oznacza to jednak konieczności rezygnacji z grillowania, które w wydaniu wege może być równie pyszne!

Z roku na rok rośnie liczba osób na dietach wegańskich i wegetariańskich. Ludzie decydują się na wykluczenie mięsa ze swojego jadłospisu z różnych powodów, najczęściej jednak kierują się względami etycznymi. W sezonie wiosenno-letnim przyjęcia na świeżym powietrzu i wspólne grillowanie z bliskimi są na porządku dziennym. Choć te okazje kojarzą się głównie z karkówką, kiełbasą, kaszanką i szaszłykami, grillowanie w stylu wege jest nie tylko tak samo proste, ale i równie smaczne! Jeżeli bliska ci osoba nie je mięsa lub poszukujesz inspiracji, sprawdź nasze przepisy i przygotuj prawdziwą wege ucztę.

Sałatka z kaszy kuskus i grillowanych warzyw

Wege grillowanie oparte jest niemal w stu procentach na grillowanych warzywach. Jeżeli chcesz przyrządzić nieco bardziej sycące danie, zdecyduj się na sałatkę z kaszą kuskus. Przygotuj czerwoną paprykę, bakłażana, cukinię i cebulę. Umyj dokładnie warzywa i odkrój ich niejadalne części. Przekrój bakłażana i cukinię na pół, posól i piecz na grillu przez około 5-10 minut. Poszatkuj cebulę i pokrój wszystkie warzywa na drobne kawałki. Wymieszaj w małej miseczce dwie łyżki oliwy z oliwek, pół łyżeczki kminku, łyżeczkę przyprawy warzywnej i pół łyżki papryki. Dodaj otrzymany w ten sposób sos do kaszy i zacznij stopniowo dodawać warzywa, nieustannie mieszając. Otrzymana w ten sposób sałatka sprawdzi się nie tylko jako potrawa dla osoby na diecie bezmięsnej, ale i jako przystawka lub dodatek do mięsa, dlatego warto przygotować podwójną porcję.

Grillowane warzywa

Wybierając warzywa na grilla, należy zwrócić szczególną uwagę na cukinię i bakłażana, które po upieczeniu i doprawieniu smakują wprost zniewalająco. Ich przygotowanie jest niezwykle proste! Wystarczy, że pokroisz cukinię i bakłażana w plastry o grubości około 1 cm, delikatnie je posolisz i pozostawisz na 30 minut, aby zdążyły wchłonąć sól. Wystarczy, że ułożysz je potem na aluminiowej tacce lub bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie i upieczesz. Czas pieczenia wynosi zazwyczaj od 10 do 15 minut, warto jednak regularnie sprawdzać stopień wypieczenia poprzez wbicie widelca. Upieczone w ten sposób warzywa są potrawą w stu procentach roślinną. Warto ustawić je w bezpośrednim sąsiedztwie Sosu czosnkowego WINIARY, który podkreśli ich smak i po którego z ochotą sięgną osoby na diecie wegetariańskiej.

Wegetarianie będą zachwyceni pieczonymi pieczarkami z serem camembert w kapeluszach. Oczyść dokładnie pieczarki i wykręć trzonki. Oprósz je solą i pieprzem, pokrój w kostkę serek i umieść go w kapeluszach pieczarek. Grilluj aż do pełnego rozpuszczenia się sera.

Na wege grillu nie może zabraknąć także dobrej jakości ketchupu, na przykład Ketchupu Łagodnego WINIARY i Ketchupu Chili Ostrego WINIARY, które podkreślą smak każdej przygotowanej na grillu potrawy i dzięki którym nawet klasyczne pieczone ziemniaki staną się niezwykłą przekąską.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here