Niezwykle ważnym dla zdrowia aspektem życia każdego z nas z całą pewnością jest zdrowe odżywianie się. Lekarze oraz eksperci w zakresie dietetyki twierdzą, że kluczowe zasady związane z tym zagadnieniem to: regularność spożywania posiłków co kilka godzin w małych porcjach, jak również zapewnienie sobie odpowiednio zbilansowanej diety. Im więcej w niej warzyw oraz owoców – tym lepiej dla naszego organizmu. A dlaczego tak się dzieje i w jaki sposób dawkować sobie warzywa i owoce, by być w pełni zadowolonym z efektów?
Oto kilka uwag w tym właśnie temacie, które pozwolą zrozumieć go nieco lepiej.
Zacznijmy od tego, czemu warzywa oraz owoce mają tak dużą rolę w prawidłowym i zdrowym odżywianiu się, ponieważ to właśnie zdaje się być tutaj sprawą najważniejszą pod każdym względem. Spróbujmy to wyjaśnić dość precyzyjnie. Warzywa oraz owoce są najlepszym źródłem witamin oraz mikroelementów – szczególnie, jeżeli są one we właściwy sposób przyrządzane. A jak to wygląda w praktyce?
Przede wszystkim, warzywa i owoce to doskonałe źródło witaminy C, jak również potasu, magnezu, żelaza, czy też witamin z grupy B oraz E. To prawdziwa bomba witaminowa. Szczególnie wiele doskonałych składników odżywczych znajdziemy w produktach takich, jak między innymi:
-jagody różnego rodzaju – pełno w nich witaminy C oraz antyoksydantów. Sięgać warto zarówno po czarne jagody, jak np. jagody goji, które uznawane są za jedne z najzdrowszych – uważać jednak trzeba na ich dawkowanie – w zbyt dużej ilości mogą prowadzić do biegunki,
- owoce cytrusowe- również doskonałe źródło witaminy C,
- szpinak – źródło żelaza, witaminy C oraz witamin z grupy B,
- czosnek – nazywany naturalnym antybiotykiem ze względu na własności przeciwzapalne (podobne własności ma także imbir),
- buraki i kapusta – takir źródło żelaza, witaminy C oraz witamin z grupy B.
Warto podkreślić jednak, że witaminy te nie są możliwe do pozyskania z każdej formy podania warzyw i owoców. Najwięcej znajdziemy ich oczywiście w warzywach i owocach surowych i nieprzetworzonych. I tak warto je spożywać najczęściej. W przypadku warzyw, przydać się może skropienie ich odrobiną oliwy z oliwek, która zapewni właściwą dystrybucję witamin w organizmie – witaminy bowiem rozpuszczają się w tłuszczu. Składniki te stracimy również najczęściej podczas długiego smażenia warzyw, czy też zbyt długiego gotowania. By uzyskać najlepsze efekty, warto gotować na parze, lub też podawać warzywa oraz owoce w wersji saute.
Ponadto, podkreślić należy, że warzywa są uznawane za najzdrowsze w ogóle składniki każdego posiłku. Dlatego też, zadbać warto o to, by jeść je co najmniej 2- 3 razy dziennie i uzupełnić tę porcję dwoma złożonymi z owoców. Najlepiej bez dodatku cukru, bitej śmietany i innych takich dla uzyskania najlepszego efektu. Jedząc je w regularny sposób, można bardzo wiele zyskać dla swojego zdrowia. A to przecież jest sprawa najważniejsza. Poza tym – warzywa są bardzo smaczne. Trzeba je tylko umieć docenić w swoim życiu i korzystać z nich w rozsądny i przemyślany sposób.