Przy rozpisywaniu pełnowartościowej diety musimy zadbać o proporcje poszczególnych makroskładników. Istotne jest, aby były dostarczane w wymaganej ilości. Nie możemy dopuścić do pojawienia się jakichkolwiek braków. Mogłoby mieć to wiele negatywnych konsekwencji. Z uwagi na to warto planować jadłospis z wyprzedzeniem. Zyskamy wtedy możliwość wprowadzenia niezbędnych korekt oraz popraw. Przełoży się to na ogólny wygląd naszej diety i pozwoli uniknąć błędów. Podział na trzy grupy makroskładników musi być zachowany. Jednak najważniejsze są białka i tłuszcze. Konieczne jest pozyskiwanie ich z pożywienia. Nie istnieje możliwość produkowania ich w organizmie. Z tego powodu tak istotne jest pilnowanie ich ilości. Jakiekolwiek braki będą bardzo szybko odczuwalne. Warto zauważyć jednak, że poszczególne związki różnią się między sobą. Białka składają się z aminokwasów. Jednak nie w każdym rodzaju tego makroskładnika jest taki sam zestaw najprostszych składowych. Oznacza to konieczność pilnowania poszczególnych źródeł. Najbezpieczniej jest wykorzystywać jajka. Jako jedyny produkt zawierający aminokwasy w idealnych proporcjach. Dzięki temu spełniają wszystkie wymagania organizmu. Białko jest wtedy pełnowartościowe. Warto wiedzieć co zrobić z jajek, aby się nimi nie znudzić. Jajecznicę możemy wykonać na wiele sposób. Warto zmieniać dodatki. Dobrym pomysłem są także omlety, które możemy podawać na słodko i słono. Inną opcją są pasty. Sprawdzą się doskonale w połączeniu z chrupiącym pieczywem oraz warzywami.