Kapusta to warzywo, które bardzo często pojawia się w naszej diecie. Im więcej jej zjadamy, tym lepiej. Skuteczna jest zarówno ta kiszona, jak i tradycyjna biała kapusta gotowana lub surowa. Wystarczy, że to popularne warzywo pojawi się w naszym menu raz w tygodniu, a już w zdecydowanym stopniu zmniejszy się ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Historia kapusty jako produktu wyjątkowo korzystnie wpływającego na ludzkie zdrowie ma długą historię i sięga czasów starożytnych. Rzymianie uważali, że kapusta jest świetnym lekarstwem na wszelkie dolegliwości. Ich przypuszczenia potwierdziły współczesne badania, podczas których spojrzano na kapustę od strony naukowej. Te badania potwierdziły liczne walory zdrowotne kapusty, a przede wszystkim jej właściwości związane z zapobieganiem chorobom nowotworowym (co dotyczy przede wszystkim jelita grubego). Jak się okazuje kapusta ma też korzystny wpływ na układ odpornościowy i wykazuje niezwykłą zdolność do niszczenia bakterii i wirusów. Kapusta może być zatem wykorzystywana w leczeniu infekcji. Badania wykazały również jej skuteczność w leczeniu choroby wrzodowej. Takie właściwości ma nie tylko sama kapusta, ale i sok z niej. Sok taki można połączyć z selerem lub z sokiem pomidorowym, co zwiększa jego zdrowotne właściwości. Zalecane jest wypijanie jednej szklanki takiego soku dziennie.