Uciski brzucha, wzdęcia, biegunki na zmianę z zaparciami? Tak może objawiać się zespół drażliwego jelita. Z dopłatą może przyjść odpowiednia dieta, która uspokaja jelita i pomaga złagodzić przykre dolegliwości. Bo to właśnie dieta, gdy jesteś na świat jelita drażliwego, jest twoim największym sprzymierzeńcem w walce z chorobą. Które produkty są polecane, a które zakazane w diecie, gdy masz zespół jelita drażliwego? Ciągły pośpiech i rozciągnięcie, brak czasu na odpoczynek, niezdrowa dieta – wszystko to trudne wyzwania dla jelit, które w całości na taki styl życia kurczą się mocniej i częściej aniżeli zwykle. To zaś powoduje nawracające uciski brzucha, mdłości, wzdęcia, biegunki lub zaparcia, czyli kluczowe choroby zespołu jelita drażliwego (IBS – irritable bowel syndrome). I natomiast to wielka choroba, jeszcze nie są dobrze znane jej podstawy. Wiadomo, że sygnały zwiększają się w stresie, a nie są w nocy a to, gdy jesteśmy zrelaksowani, np. na urlopie.
Choroby zespołu nadwrażliwego jelita może wywołać przejedzenie
Obfite posiłki, szczególnie jedzone w pośpiechu, wywołują, że w krótkim okresie w jelitach składa się zbytnia ilość elementów pokarmowych. To zaś zaburza proces trawienia i przyswajania. Niestrawiony pokarm składa się do jelita grubego, gdzie dochodzi do nadmiernej fermentacji oraz tworzenia gazów, co z kolei powoduje wzdęcia i uciski brzucha. Sprzyja także biegunkom. Są one powszechnie poprzedzone silnymi bólami w dole brzucha, zwiększają się po posiłku i zmniejszają po wypróżnieniu. Takie sygnały to tylko jedna spośród wielu postaci drażliwości jelit. Niektórym pacjentom przeszkadzają bowiem kurczowe uciski jelit i zaparcia, inni narzekają na wzdęcia i uciski brzucha zwykle po spożyciu dań mających znacznie tłuszczu i błonnika. U pewnych chorych okresy biegunek i zaparć mogą być naprzemiennie. Część uskarża się na choroby po posiłkach. I w leczeniu drażliwości jelita kluczową rolę odgrywa sposób odżywiania.
UWAGA: Zespół jelita nadwrażliwego daje podobne sygnały jak nietolerancja laktozy (cukru mlekowego) i często jest spośród nią mylony. Aby usunąć tę nietolerancję, należy na 3 tygodnie usunąć z kuracji mleko i wszystkie artykuły zawierające chociażby małą jego ilość. Należy je zamienić chudym twarogiem, kefirem czy jogurtem naturalnym, które mają niewielkie liczby laktozy, i śledzić, czy choroby się zmniejszą. Po tej przerwie można wypić 2–3 łyżki mleka. Jeśli choroby się pojawią, prawdopodobnie uciski są związane z nietolerancją laktozy.
Nadwrażliwe jelito – jedz mniej, a częściej
Stosuj dietę lekkostrawną – można ją zmieniać w zależności od postaci choroby. W każdym przypadku należy jednak jeść powszechnie, najlepiej 4–5 małych posiłków dziennie. Spożywaj je bez pośpiechu, na siedząco, w miłej atmosferze. Potrzebne jest gotowanie w wodzie i na parze, palenie w folii, duszenie bez tłuszczu lub z małą jego ilością. Należy unikać smażenia, grillowania. Potrzebne są chude mięsa, wędliny i ryby. Stosuj łagodnych przypraw: wyciągu z cytryny, melisy, koperku, pietruszki, majeranku, goździków, wanilii, bazylii, estragonu, ziół prowansalskich, tymianku, kminku, anyżku.