Jeśli nie wyobrażasz sobie codziennej diety bez udziału pieczywa, postaraj się przynajmniej, by zjadane przez Ciebie pieczywo było jak najmniej przetworzone, naturalne i jak najbardziej wartościowe dla Twojego organizmu. Dlatego warto zastąpić białe pieczywo ciemnym, które zawiera większe ilości błonnika i witaminy z grupy B. A jeśli nie potrafisz istnieć bez białego pieczywa, wybierz chleb na zakwasie, który zawiera w swoim składzie duże ilości kwasu mlekowego, korzystnie wpływającego na prawidłowe funkcjonowanie naszych jelit.

Warto pamiętać, że zarówno ciemne, jak i białe pieczywo na zakwasie wspomaga pracę naszego układu pokarmowego, tworząc korzystne środowisko dla rozwoju wartościowej flory bakteryjnej jelit, zakwaszając je i tym samym eliminując z nich chorobotwórcze, szkodliwe dla organizmu bakterie. A jak powstaje chleb na zakwasie i co odróżnia go od zwykłego chleba sklepowego?

Czym jest zakwas?

Zakwas to sfermentowana mieszanka wody i mąki, która stanowi bazę do wyrabiania ciasta potrzebnego do wypieku pieczywa. Współcześnie większość dużych piekarni do wyrobu ciasta na chleb zamiast zakwasu używa specjalnych drożdży, co przyspiesza proces produkcji chleba i tym samym obniża koszty działalności. W mniejszych, lokalnych piekarniach, wciąż jednak można kupić oryginalny chleb na zakwasie. Ten ze względu na sposób wyrobu ma nieco inną, bardziej zwartą konsystencję i charakterystyczny, swojski smak. Warto również pamiętać, że pieczywo na zakwasie wolniej się starzeje i to bez konieczności dodawania do niego sztucznych substancji konserwujących. Dobrej jakości chleb na zakwasie poznasz m.in. po tym, że po kilku dniach jest on równie smaczny, jak w pierwszym dniu jego zakupu.

chleb na zakwasie

Właściwości chleba przygotowanego na naturalnym zakwasie

Poza wspomnianą już wcześniej większą trwałością (taki chleb przez dłuższy czas pozostaje świeży) i wyjątkowymi walorami smakowymi, chleb na zakwasie jest cennym źródłem kwasu mlekowego, który ma dobroczynny wpływ na stan flory bakteryjnej naszych jelit. Regularne spożywanie takiego chleba usprawnia proces trawienia i wydalania, zwiększa ilość i poprawia jakość korzystnych bakterii, jakie żyją w naszych jelitach. Poza tym dzięki fermentacji mąki, taki chleb jest cennym źródłem witamin, przede wszystkim witamin z grupy B, które odgrywają niezwykle ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego układu nerwowego. Dodatkowo w chlebie na zakwasie znajdziemy wiele ważnych dla ludzkiego organizmu pierwiastków, a także aminokwasów egzogennych, których nie jesteśmy w stanie wytworzyć w sposób samodzielny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here