Mama i babcia zawsze powtarzały: dziecko, śniadanie musisz zjeść, bo to najważniejszy posiłek dnia. Czy naprawdę tak jest? Co mówią na ten temat badania? Postanowiliśmy to sprawdzić.
Daje energię i siłę. Pobudza koncentrację. Pozwala na długo zapomnieć o głodzie… O śniadaniu napisano już wiele artykułów, jednak nie wszystkim warto ufać. Zacznijmy od faktów.
Co powinno zawierać śniadanie?
Aby śniadanie było wartościowe, powinno zawierać węglowodany złożone – to one dostarczają nam sił witalnych i sprawiają, że funkcjonujemy sprawnie. Pozyskiwana z nich energia jest uwalniana stopniowo, co pozwala nam „przetrwać” naprawdę długo. Postawmy zatem na pieczywo żytnie i razowe, płatki owsiane z takimi dodatkami, jak naturalny, chudy twarożek, jogurt oraz warzywa i owoce. Nie musimy codziennie jeść pieczywa – zamiast niego możemy wspomóc się np. kaszą jaglaną. I jeszcze jedno: to nie jest tak, że mamy całkowicie zrezygnować z jajek, czy wędliny. Śniadaniową dietę warto urozmaicać również o te produkty – mimo, że stoją one w opozycji do wyżej wymienionych produktów (ich podstawą są białka i tłuszcze, nie węglowodany), mogą nasycić nas na długo. Podobnie jest z właściwie dobraną suplementacją – warto włączyć ją do śniadaniowej (i nie tylko) diety, gdyż jest swego rodzaju wspomagaczem przyspieszającym spalanie tłuszczu, dostarczającym cennych składników odżywczych i zwiększającym motywację do treningu. Niestety wiele osób korzysta z suplementów bez uprzedniego zapoznania się z ich składem i przeznaczeniem. Dobry suplement to taki, który będzie aktywnie usprawniał procesy metaboliczne m.in. poprzez wzmaganie wydzielania soków trawiennych, hamowanie uczucia głodu i dodawanie energii. Polecanym preparatem w tym zakresie jest np. Piperine Forte.
Czego w śniadaniu warto unikać? Cukrów prostych, które – owszem – pobudzą nas, ale tylko na chwilę. W dodatku sprawią, że znów będziemy mieli na nie ochotę. Dlatego odeszlibyśmy od pięknie wyglądających, lukrowanych drożdżówek, pączków oraz solidnej, stałej dawki kremu czekoladowego.
Śniadanie i mniejsze skłonności do tycia
… idą ze sobą w parze – to jest fakt i tego obalić się nie da. Spożywając regularnie śniadania zyskujemy małą przewagę nad tyciem. Wszystko dzięki wspomnianej już energii, która podana w formie zbilansowanego posiłku przyczynia się do zmniejszenia głodu i zapewniania uczucia sytości. Poza tym, osoby stale spożywające śniadania mają większą chęć i motywację do aktywności fizycznej. Co więcej, chętniej zwiększają intensywność ćwiczeń.
Czy śniadanie zwiększa tempo metabolizmu?
W pewnym stopniu na pewno. Podczas snu nasz organizm spowalnia, a przyspieszenie następuje wraz z pierwszym posiłkiem spożywanym po przebudzeniu. Najczęściej jest nim śniadanie. Warto jednak podkreślić, że pojawia się coraz więcej badań wskazujących na to, że nie ma różnicy w liczbie kalorii spalonych w ciągu dnia pomiędzy jedzącymi śniadanie, a unikających porannych posiłków.
Czy powinniśmy się objadać podczas śniadaniowego posiłku?
Obfitość śniadania to pojęcie dość względne i w praktyce różnorako interpretowane. Generalnie przyjmuje się, aby w ciągu doby jeść regularnie, ale mniejsze porcje. Pierwszy posiłek powinien dostarczać organizmowi 25-30% energii, natomiast obiad – 30-35%. Co się stanie, gdy przekroczymy ilość zapotrzebowania organizmu na energię podczas śniadania? Zbyt duża ilość kilokalorii zostanie zmagazynowana w tkance tłuszczowej. Inaczej mówiąc, tłuszcz będzie się odkładał, a to może być widoczne na brzuchu, biodrach, udach i pośladkach. Stąd już prosta droga do tycia. Dużo zależy również od tego, jak bardzo ciężkostrawne jest nasze śniadanie– najlepiej, aby było jak najmniej.
Patrząc na powyższe korzyści płynące ze spożywania śniadania, można uznać je za najważniejszy posiłek dnia, jednak trzeba przyznać, że wciąż niewiele osób potrafi je takim uczynić. Wszystko zależy zatem od tego, jakie to śniadanie. Jakie – w sensie jakościowym, nie ilościowym. Trzeba również wiedzieć, czego nasz organizm potrzebuje, aby dostarczyć mu wraz ze śniadaniem odpowiednie składniki odżywcze. Zatem zdefiniujmy nasze potrzeby, unikajmy nadmiaru cukrów, różnicujmy (zdrowe) składniki i nie przesadzajmy z ilością – oto przepis na śniadanie, które dla każdego będzie wartościowe.