Boom na zdrowe odżywianie rozwija się w zaskakującym tempie. Dietetyczne innowacje są wprowadzane niemal na każdym kroku. Restauracje przygotowują fit menu, tworzą się nowe knajpki z dietetycznym jedzeniem, a sklepy powiększają działy ze “zdrową żywnością”. Za modą zaczęły podążać również firmy cateringowe, w efekcie tworząc tzw. catering dietetyczny. Przyjrzyjmy się bliżej temu zagadnieniu, wyróżniając wady i zalety tego rozwiązania.

Catering dietetyczny to nowość w zakresie dowozu żywności. Oferuje nam ofertę pojedynczych posiłków, bądź jadłospisu na cały dzień w zależności od rodzaju zamówienia. Szereg opcji pozwala nam wybrać coś dla siebie. Zazwyczaj są to diety tematyczne np. wegetariańska czy białkowa czy odchudzająca, czyli dopasowana pod względem kalorii 1400, 1500. Oprócz posiłków na cały dzień mamy również możliwości wybrania konkretnego posiłku np. śniadań czy obiadów. W efekcie powstaje nam “dieta pudełkowa”, w której konkretnie wybrane posiłki zostaną dostarczone wprost pod nasze drzwi. Jakie są jeszcze zalety tego rozwiązania?

Wygoda użytkowania to pierwsze, co przychodzi nam na myśl. Odpowiednio zbilansowana dieta, powstaje po konsultacji z dietetykiem, uwzględniając aktywność, wiek czy płeć. Gotowa przyjeżdża pod dom, dzięki czemu dostarcza nam posiłków na cały dzień, które możemy zabrać do pracy czy na uczelnię. To zapobiega również opuszczaniu posiłków, które są zazwyczaj wynikiem braku czasu na ich przygotowanie. Wszystko w myśl ważnej zasady o regularnym spożywaniu posiłków. To idealne rozwiązanie dla pracowników dużych korporacji, którzy niemal cały dzień spędzają poza domem. Catering umożliwia im dostęp do świeżego jedzenia, o dobrej wartości odżywczej powstrzymując podjadanie fastfoodów, czy szybkich słodkich przekąsek. Świetnie sprawdzi się również dla tych, którzy w kuchni nie czują się dobrze a gotowanie nie sprawia im przyjemności.

Argumenty odnośnie diety pudełkowej są dosyć mocne, ale można znaleźć również kilka wad tego sposoby odżywiania. Po pierwsze, catering nie rozwiązuje problemu umiejętności prawidłowego odżywiania. Owszem, obeznanie ze składem posiłku, zebranie informacji na temat tego, jak wygląda dobrze skomponowany obiad czy podwieczorek poszerza naszą wiedzę na temat odżywiania. Niestety, po zakończeniu takiej diety nie wzbogacamy się o umiejętności przygotowania takich posiłków. Co więcej, oferta takich posiłków jest zwykle bardzo droga, i taka kwota często wystarczyłaby na przygotowanie miesięcznego wyżywienia dla więcej niż jednej osoby. Ponad to kwestie bilansowania jadłospisów nie do końca mogą być wiarygodne. Z czego to wynika? Często takie firmy cateringowe przygotowują posiłki “mechanicznie” dla wielu osób z racji bogatego zamówienia. Nie są więc w stanie dopasować ich bezpośrednio do konkretnej osoby. Jak każda dieta, również ta pudełkowa ma więc swoje wady i zalety. Od nas zależy, które argumenty są dla nas bardziej przekonywujące.

Dietmap.pl – nowoczesny portal dietetyczny gdzie dowiesz się więcej o zdrowej diecie i zasadach prawidłowego żywienia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here