Garść powodów, dla których warto spróbować kawy flat white

Białe kawy łączą w sobie subtelny smak mleka z mocnym aromatem czarnego napoju. Są lubiane na całym świecie, a w szczególności w Australii i Nowej Zelandii, skąd najprawdopodobniej pochodzi kawa flat white. Czym się charakteryzuje ta mleczna kawa i dlaczego warto jej spróbować?

Kawa flat white – skąd się wzięła?

Korzenie tego wyjątkowego napoju kawowego najprawdopodobniej sięgają Australii i Nowej Zelandii. Flat white przypomina zarówno w wyglądzie, jak i w smaku café au lait, czyli kawę z mlekiem, której bazą jest espresso. Prawdopodobnie pierwsza kawa flat white została przygotowana w latach 70. na antypodach i z miejsca zyskała szerokie grono fanów. Cały czas trwa spór, w którym dokładnie kraju miało to miejsce.

W dosłownym tłumaczeniu nazwa kawy flat white oznacza płaską białą kawę. Wzięła się ona oczywiście od wyglądu napoju, ponieważ jego powierzchnię tworzy puszyste, płaskie i niespienione mleko. Mleczno-kawowy napój zyskał uznanie także poza Australią i Oceanią. Obecnie jest pity w coraz większej liczbie krajów na całym świecie.

Jak powstaje kawa flat white?

Klasyczne flat white jest przyrządzane z podwójnego espresso oraz gorącego mleka. Kawę serwuje się w kubku lub w dużej filiżance. Zasadniczo do tego napoju potrzebne jest:

  • 60 ml świeżo zaparzonego, mocnego espresso,
  • 100 ml mleka.

Ważne jest, aby mleko zostało podgrzane, nie powinno jednak być zbyt gorące. Odpowiednia temperatura to około 65 stopni. Dla uzyskania właściwej konsystencji mleka można delikatnie je spienić, ale trzeba uważać, aby nie było zbyt ubite. Do kubka najpierw wlewamy espresso, a następnie uzupełniamy je gorącym mlekiem.

Aby przygotować perfekcyjne flat white, nie zawsze trzeba samodzielnie odmierzać odpowiednią ilość świeżo mielonej kawy czy pilnować dokładnej temperatury mleka. Jeśli wykorzystamy ciśnieniowy ekspres do kawy, np. ekspres na kapsułki NESCAFÉ® Dolce Gusto® wraz z kapsułkami flat white, kawę zrobimy w kilka chwil. Wystarczy, że kapsułkę z kawą włożymy do maszyny, a ekspres wyposażony w system ciśnieniowy do 15 barów wydobędzie z niej wszystko, co najlepsze.

Dlaczego warto sięgnąć po flat white?

Jeśli chcemy wypić aksamitną i jednocześnie wyrazistą kawę, aby móc rozkoszować się nutami smakowymi znakomitego espresso w połączeniu z delikatnym mlekiem, powinniśmy sięgnąć po flat white. Jest idealnym uzupełnieniem dla różnego rodzaju spotkań towarzyskich, nadaje się także do odpoczynku z ulubioną książką. Napój powinien szczególnie przypaść do gustu wielbicielom napojów mleczno-kawowych.

Pomimo tego, że flat white to kawa z mlekiem, ma silne właściwości pobudzające. Wszystko dzięki jej bazie, czyli podwójnemu espresso. Kremowa konsystencja, pełnia aromatu i smaku, a także to, że dodaje energii do działania, powinny być wystarczającymi powodami do spróbowania tego fantastycznego napoju!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here