Mocna czarna kawa to już klasyka. Ale najczęściej to nie w esencjonalnym espresso rodem z Włoch gustują Polacy, tylko w kawach mlecznych. Są jednak i tacy, którzy nie przepadają za latte i wybierają mocniejsze napoje. Jednym z nich jest mało znane ristretto. Co to za kawa i jak ją przygotować?
Od espresso do ristretto
O ile większość z nas jest w stanie powiedzieć, jak wygląda espresso czy caffè latte, o tyle już kawa ristretto może stanowić jedną wielką niewiadomą. Napój ten powstaje w podobny sposób jak espresso i jest to kawa czarna, co odróżnia ją chociażby od latte – mlecznej kawy, powstającej ze spienionego mleka z dodatkiem porcji espresso.
W celu zrozumienia, jak przygotowuje się ristretto i czym właściwie jest ta kawa, dobrze jest najpierw poznać espresso i warunki przygotowania tej włoskiej kawy. O dziwo takie wytyczne istnieją i zostały spisane przez Narodowy Instytut Włoskiego Espresso. Obejmują one ważne proporcje powstawania kawy espresso, która stawia następujące wymagania:
- 25 ml wody do zrobienia espresso;
- 7 g wysokiej jakości, świeżo zmielonej kawy;
- 9 barów – ciśnienie wody;
- 88 stopni Celsjusza – temperatura wody w ekspresie;
- 67 stopni Celsjusza – temperatura gotowej kawy espresso w filiżance.
Warto przy tym podkreślić, że espresso to włoska kawa, która ma być mocna w smaku (od tego też pochodzi jej nazwa – espresso w języku włoskim oznacza „wyrazisty”). Dzięki temu korzysta się z niej do przygotowywania wielu innych rodzajów kaw, m.in. latte i latte macchiato.
Od espresso wywodzi się też właśnie kawa ristretto. To kawa włoska, której nazwa oznacza „ograniczony”. Przygotowuje się ją w podobny sposób jak espresso, ale z wykorzystaniem mniejszej ilości wody – około 15 ml. Można powiedzieć, że jest ona przeciwieństwem kawy lungo – przedłużonego espresso, gdzie uzyskuje się 50-60 ml napoju w wyniku dłuższej ekstrakcji tej samej ilości kawy. Ristretto jest delikatna, ale i esencjonalna.
Kawa ristretto doda energii?
„Shot kawowy” w postaci kawy ristretto to kwintesencja tego, czym jest kawa. Łyk mocnego naparu stawia na nogi i natychmiast wybudza ze snu. Wypita o poranku kawa ristretto spowoduje, że zyskamy energię na pokonywanie codziennych wyzwań w krótkim czasie.
Ristretto możemy się napić we własnym domu przy użyciu ekspresu ciśnieniowego na kapsułki, takiego jak NESCAFÉ® Dolce Gusto®. Dzięki kapsułkom Ristretto Ardenza, w których zamknięto kawę, charakteryzującą się wyjątkową intensywnością, przygotujemy przepyszny i pobudzający napój. Po wypiciu kawy Ristretto Ardenza na długo pozostaje z nami pikantny posmak (dzięki nutom pieprzu i jałowca), ale nie tylko. W jej smaku wyczuwalne są także słodkie, suszone owoce i odrobina lukrecji. Kawa ristretto jest wprost idealna dla wielbicieli smaku espresso.
Kiedy latte zamiast ristretto?
Picie mocnej kawy na koniec dnia czy choćby po południu nie jest najlepszym pomysłem, ponieważ zawarta w niej solidna dawka kofeiny spowoduje, że będziemy mieli problemy z zaśnięciem. Dlatego zamiast ristretto po południu lepiej wypić latte. Powstająca ze spienionego mleka i porcji espresso kawa latte jest lekka, smaczna i delikatna, a przy tym pokryta puszystą, mleczną pianką. Jest odpowiednim wyborem na wieczorne spotkanie. To napój zupełnie innego typu niż kawa Ristretto Ardenza.