Kawa w kapsułkach to stosunkowo świeży wynalazek. Jedni doceniają szybkość przyrządzenia smacznego napoju, inni narzekają, że to nie to samo, co własnoręcznie zaparzona kawa. Jedno jest pewne: kapsułki szturmem wdarły się do świata kawy i z pewnością nigdzie się nie wybierają. Co warto o nich wiedzieć?
Kawa w kapsułkach? Tylko z ekspresem!
Samymi kapsułkami oczywiście nic nie zdziałamy. Do przyrządzenia ulubionego napoju potrzebujemy odpowiedniego sprzętu! Ekspresy ciśnieniowe do kawy na kapsułki zalały rynek sprzętów domowych. Producenci prześcigają się w propozycjach, dodają kolejne funkcje, zmieniają design. Ceny ekspresów ciśnieniowych zaczynają się już od 200 złotych. Najdroższe modele dostaniemy za około 1500 zł.
Jakie zalety ekspresów ciśnieniowych do kawy wymieniają ich użytkownicy? Przede wszystkim wspominają o tym, że nie ma potrzeby czyszczenia urządzenia po każdym użyciu, a samo mycie jest znacznie prostsze i szybsze. Ponadto ekspresy tego typu są niewielkich rozmiarów, zajmują więc mało miejsca. Niezaprzeczalnym plusem jest również szybki i prosty sposób przygotowania kawy i innych napojów. Wystarczy włożyć kapsułkę, wcisnąć guzik i 30 sekund później możemy delektować się pysznym smakiem i niesamowitym aromatem kawy z kapsułki. Czy wiesz, co się w niej kryje?
Sekret kawy z kapsułki
Kawa w kapsułkach to po prostu zmielone ziarna, które, gdy już dostaną się do ekspresu, zalewane są gorącą wodą pod ciśnieniem. Dzięki temu uwalnianych jest więcej olejków eterycznych i na powierzchni napoju tworzy się smaczna pianka – tak zwana crema.
Świeżo zmielona kawa, zamknięta hermetycznie w kapsułce, urzeka swoim smakiem i aromatem. Szczelne zamknięcie sprawia, że każdy napój ma bogaty aromat. Dzięki temu możemy przygotować dowolną kawę o pełnym smaku: zarówno espresso z cremą, jak i latte ze spienionym mlekiem – w zależności od tego, na co akurat mamy ochotę. Wystarczy wybrać: albo czarna kapsułka, albo czarna i biała.
Zastanawiasz się, co dokładnie kryje w sobie czarna kapsułka? To ona jest odpowiedzialna za jakość kaw NESCAFÉ® Dolce Gusto®. Znajdziesz w niej świeżo zmielone ziarna, specjalnie wyselekcjonowane przez ekspertów i… tyle. W pojemniczku nie ma żadnych zbędnych dodatków!
Co więc znajdziemy w białej kapsułce? Odpowiedź jest prosta – pełne mleko w proszku z dodatkiem cukru oraz lecytyny sojowej. Pełne mleko w proszku to nic innego jak mleko krowie, które zostało najpierw poddane procesowi pasteryzacji, a w kolejnym kroku została odparowana zawarta w nim woda. W ten sposób uzyskuje ono formę proszku i nie psuje się. Lecytyna to natomiast naturalnie występujący w wielu produktach emulgator. Pozwala on na uzyskanie odpowiedniej konsystencji mleka.