Bataty są doskonałym zamiennikiem ziemniaków. Szczególnie zalecane są w czasie diety odchudzającej. Bataty to słodkie ziemniaki, dlatego gotowanie ich znacznie różni się od gotowania tradycyjnych ziemniaków.
Osoby wprowadzające te warzywa do swojego jadłospisu zastanawiają się zapewne ile gotować bataty oraz w jaki sposób je przyrządzić.
Należy pamiętać przede wszystkim, że bataty są bardzo zdrowe. Zawierają więcej wartości odżywczych niż tradycyjne ziemniaki. Są bogate między innymi w potas, fosfor, sód, magnez i wapń. Dodatkowo dostarczają sporo witamin z grupy B oraz są źródłem kwasu foliowego. Dodatkowo bataty bogate są w witaminę A, C oraz E. Po właściwym ugotowaniu mają one sporo błonnika pokarmowego oraz przeciwutleniaczy. Tego typu warzywa są również mniej alergizujące niż tradycyjne ziemniaki.
Niestety jedynym minusem batatów jest ich wysoka cena. Dostępne są one w dużych marketach, dyskontach oraz sklepach spożywczych. Najczęściej za kilogram batatów należy zapłacić około 15 złotych.
Przed ugotowaniem bataty należy dokładnie umyć w letniej wodzie. Można je obrać ze skóry, ale równie dobrze smakują ugotowane w mundurkach. Po ugotowaniu w osolonej wodzie z łatwością można ściągnąć skórkę.
Bataty można ugotować w całości bądź pokroić je w średniej wielkości kostkę. Wodę do batatów należy posolić. Na litr wody należy użyć około dwóch łyżeczek soli. Dla lepszego smaku warto wodę delikatnie posłodzić. Na jeden litr wrzątku można dodać łyżeczkę cukru.
Bataty należy gotować około trzydziestu minut od momentu zagotowania. Warto przykryć garnek w którym gotują się bataty, dzięki temu ugotują się one znacznie szybciej i nie stracą zbyt wielu wartości odżywczych.
Z batatów można przyrządzić także dietetyczną przekąskę, która będzie świetnym zamiennikiem chipsów i innych słonych przekąsek.
Umyte i obrane bataty należy pokroić w słupki i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Należy je zapiec kilkanaście minut na średnim poziomie piekarnika w temperaturze 200 stopni.