Jednym z najważniejszych elementów procesu odchudzania się jest postawienie na właściwe nawyki żywieniowe. Jest to niezwykle ważne przede wszystkim ze względu na konieczność utrzymania właściwej wagi już po procesie odchudzania się. W wielu przypadkach właśnie zmiana nawyków żywieniowych jest w stanie prowadzić do spadku wagi po kilku miesiącach. Najlepszym rozwiązaniem jest korzystanie z diet zbilansowanych, które są dostosowane do codziennej aktywności. Zupełnie inaczej powinna odżywiać się osoba, które regularnie uprawia sport a inaczej taka osoba, której codzienna aktywność jest ograniczona.

Dieta powinna być odzwierciedleniem codziennego sposobu funkcjonowania. Osoby, które wykonują pracę w trybie siedzącym powinny przede wszystkim unikać nadmiaru kalorycznych potraw. Co wynika przede wszystkim z faktu, że trudno będzie organizmowi takie dodatkowe składniki energetyczne spalić w ciągu dnia. Gdy uprawiamy sport liczba składników odżywczych powinna być znacznie większa, gdyż rosną potrzeby organizmu. Najgorszym rozwiązaniem jest postawienie na diety intensywne, które ograniczają spożywanie pewnych pokarmów przy jednoczesnym uprawianiu sportu.

Regularne posiłki

Spożywanie w sposób regularny posiłków pozwala przede wszystkim na znaczne ograniczenie ryzyka związanego z przejadaniem się. Najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia powinna być śniadanie, gdyż ma ono na celu dostarczenie odpowiedniej dawki energii, z której organizm będzie korzystał przez cały dzień. W następnej kolejności znaczenie ma spożywanie mniejszych porcji posiłków. Powinno się jeść drugie śniadanie, niezbyt obfity obiad oraz podwieczorek. Niekoniecznie trzeba decydować się na spożywanie pięciu posiłków. Jeśli nasza aktywność w ciągu dnia tego wymaga bez większych problemów można zdecydować się na spożywanie w mniejszych ilościach siedmiu posiłków. Wiele zależy przede wszystkim od zapotrzebowania organizmu na energię. Jeśli chodzi o kolację to nie powinno się jej spożywać tuż przed snem. W takim przypadku część pokarmów nie zostanie w pełni strawiona a to prowadzi do sytuacji, w której rano człowiek nie czuje się głodny. Jeśli przez dłuższy czas będziemy tak się żywili najczęściej organizm będzie bardziej domagał się dostarczenia mu pożywienia w ciągu dnia.

Małe porcje

Jedzenie powinno być spożywane w małych porcjach. Jest to ważne, gdyż takie porcje pożywienie są znacznie łatwiejsze do strawienia. W ten sposób znacznie szybciej organizm przetwarza je na proste substancje, które są wykorzystywane w ciągu dnia. Im szybciej spalane są poszczególne składniki dostarczane w postaci pokarmów, tym znacznie mniejsze liczby pokarmów odkładane są w organizmie. Ma to duże znacznie zwłaszcza dla tych osób, które mają problemy z przemianą materii. U takich osób mogą pojawiać się znacznie większe problemy z utrzymaniem wagi w przypadku spożywania posiłków opartych na nadmiernych porcjach składników. Dodatkowo przy takich posiłkach znacznie trudniej jest dostarczyć organizmowi właściwych dawek prostych substancji energetycznych.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDomowe sposoby na przeziębienie
Następny artykułCo po odchudzaniu?
Zmienna jak każda kobieta. Uwielbia dzielić się wiedzą i doświadczeniem, które zdobyła pracując przez 10 lat w Niemczech.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here