grzyby

Borowiki, kurki, pieczarki, podgrzybki – okres na grzyby w całości. Są istotnym czynnikiem w naszej kuchni oraz nieodzownym elementem pewnych tradycyjnych dań, chociażby wigilijnych uszek, zupy grzybowej, lub pierogów z kapustą oraz grzybami. Do niedawna krążyła opinia, iż są bezwartościowe, a tę ich liczbą są walory smakowe. Oraz która jest prawda?

Wartości odżywcze

W ok. 70- 90% składają się z wody, ich sucha masa to zwłaszcza białko, więc możemy napotkać się z określeniem grzybów jako „leśnego mięsa”. Są też niskokaloryczne (w 100g świeżej wagi jest mniej aniżeli 50kcal).

Grzyby są możne w cenny błonnik, który całości istotną rolę w ciągu trawienia. Poprawia perystaltykę jelit, hamuje zaparciom. W składzie chemicznym pewnych grzybów np. boczniaka ostrygowatego stwierdzono obecność beta-glukanów. Związki te przede wszystkim stymulują system odpornościowy a dodatkowo potrafią być proste w ochronie oraz kuracji chorób nowotworowych. Dowiedziono, iż beta- glukany obniżają także stopień cholesterolu LDL we krwi. Owocniki grzybów mają małe liczby cukrów prostych (wyjątek stanowi boczniak, zawiera duże liczby glukozy, fruktozy, ksylozy oraz mannozy) i tłuszczy (blisko 75% całkowitej ilości kwasów tłuszczowych stanowią nieocenione NNKT)
Grzyby są źródłem białka, charakteryzują się dobrą jego przyswajalnością, sięgającą 90%.

Witaminy, minerały?

Oczywiście! Głównym pierwiastkiem, który mieszka w grzybach jest potas, który kontroluje ciśnienie krwi, poprawia koncentrację. Grzyby mają także: żelazo, wapń, fosfor, jod, selen, sole magnezu. Obfitują w witaminy, szczególnie z grupy B, zwłaszcza witaminę B1, B2 a również B3.Największą zawartością witaminy B1 charakteryzują się kurki. Zawartość witaminy B2 w grzybach jest większa aniżeli w warzywach. Borowiki oraz podgrzybki obfitują w witaminę D2. Także grzyby mają małe liczby witaminy C a również śladowe liczby witaminy B12 oraz E. Grzyby mają substancje antyoksydacyjne, etanolowe wyciągi ze 150 gatunków grzybów wykazują funkcjonowanie przeciwutleniające.

jakie właściwości grzyby mają - czy warto je jeśc

Walory smakowe?

Jak bardzo! Powszechnie zastępują w kuchni pewne przyprawy, znakomicie, gdy zastąpią sól. Grzyby stanowią naturalny wzmacniacz smaku, mają duży zapach, są niezwykle aromatyczne.

Czy grzyby potrafią zaszkodzić?

Tak, jednak ich próbowanie to idealna rozkosz dla podniebienia, grzyby nie są polecane dla każdego. Jako artykuł ciężkostrawny nie nadają się w roli składnika kuracji osób w podeszłym wieku, dzieci i będących na dolegliwości przewodu pokarmowego. Także grzyby mają zdolność do kumulowania metali ciężkich. Jedzone w umiarkowanych dawkach szkody zdrowiu nie wyrządzą, a nie sugeruje się porcji wyższej aniżeli 250 g, oraz na taki grzybowy posiłek możemy pozwolić sobie maksimum 2 razy w tygodniu.

Uwaga na grzyby trujące!

„Wszystkie grzyby są jadalne, pewne tylko raz”. Winien być na grzyby trujące, zbliżone do kapeluszników jadalnych. Winnym być zbierane tylko znane nam gatunki, gdy jesteśmy dobre wątpliwości- wcale nie kusić losu. Iż to być czynnikiem ciężkiego zatrucia, a chociażby śmierci.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here