Nadmierne kilogramy to nie jedyny problem z jakim warto zgłosić się do dietetyka. Wysoki cholesterol, cukrzyca, dna moczanowa czy dolegliwości gastryczne również wymagają konsultacji z tym specjalistą.

Dietetyk to specjalista zajmujący się edukacją w zakresie prawidłowego żywienia, ale również dietami w różnych jednostkach chorobowych. Zwłaszcza tych powstających na tle niewłaściwego żywienia. Wówczas dieta jest równie ważna jak leczenie farmakologiczne.

Kiedy do dietetyka?
Do specjalisty do spraw żywienie powinna zgłosić się każda osoba przynajmniej raz w życiu. Taka konsultacja pozwoli ocenić sposób żywienia, który ma istotne znacznie dla naszego zdrowia. Szczególnie wizyta u dietetyka zalecana jest osobom, które mają:

  • nadwagę lub otyłość. Gdy obserwujemy z miesiąca na miesiąc, z roku na rok wzrost masy ciała, na brzuchu pojawia się coraz większa oponka to z pewnością sygnał, iż warto zwrócić uwagę na naszą codzienną dietę. A w tym pomocny będzie dietetyk.

Warto również przy okazjonalnym ważeniu się obliczyć wskaźnik BMI, oceniający prawidłowość masy ciała. W tym celu naszą aktualną wagę należy podzielić przez wzrost podany w metrach podniesiony do kwadratu (BMI = masa ciała w kg / wzrost w m2). Wynik powyżej 25 wskazuje, że mamy nadmierną masę ciała.

  • wysoki cholesterol. Dzięki odpowiednio wprowadzonej diecie można obniżyć poziom cholesterolu w stopniu porównywalnym do jednej dawki leku hipolipemizującego. Dietetyk pomoże skomponowaćdietę z ograniczeniem tłuszczów zwierzęcych i wzbogaconą w kwasy omega-3, błonnik pokarmowy i sterole roślinne.
  • cukrzycę lub insulinooporności, w której od sposobu żywienia uzależniona jest leczenie farmakologiczne. Prawidłowa dieta z ograniczeniem cukrów prostych pozwala również zapobiegać rozwojowi cukrzycy u osób z insulinoopornością i/lub stanem przedcukrzycowym.
  • dnę moczanową, w które stosowanie diety niskopurynowej zapobiega kolejnym atakom tej choroby.
  • nadciśnienie tętnicze. Zastosowanie diety DASH oraz ograniczenie soli pomaga obniżać ciśnienie tętnicze krwi.
  • dolegliwości gastryczne. Dietetyk wskaże produkty lekkostrawne, by nie obciążać zanadto przewodu pokarmowego.
  • inne jednostki chorobowe, którym towarzyszy wzrost masy ciała np. zaburzenia hormonalne, niedoczynność tarczycy oraz chorobach w których dieta ma właściwości wspomagające leczenie

Jak wygląda konsultacja?
Zwykle pierwsze spotkanie z dietetykiem trwa około godziny. Zbierany jest dokładny wywiad zdrowotny, od którego uzależnione są później szczegółowe zalecenia. Warto zabrać z sobą badania laboratoryjne lub historię chorób np. wypisy ze szpitala. Podczas wizyty wykonywane są również pomiary antropometryczne – wysokość ciała, masa ciała lub analiza składu ciała, oznaczająca zawartość tkanki tłuszczowej, masy mięśniowej oraz wody w organizmie. Specjalista wypytuje o dotychczasowy sposób żywienia i codzienne nawyki żywieniowe. Na podstawie zebranych danych dietetyk instruuje co jeść, a czego unikać.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here