Warzywa pomogą ograniczyć spożywanie mięsa
fot. Pixabay.com

Dziś coraz więcej mówi się o tym, w jakich dramatycznych warunkach hodowane są zwierzęta przeznaczone na ubój i produkcję mięsa. Wiele osób decyduje się na rezygnację z jedzenia produktów mięsnych z tego względu, ale również ze względów środowiskowych. Produkcja mięsa zostawia znaczny ślad węglowy w naszej atmosferze, a to nie sprzyja ochronie klimatu i planety. Jeśli więc czujesz, że Ty również chcesz ograniczyć spożycie mięsa, sprawdź, jak się do tego przygotować i przystosować.

Przeczytaj też: https://zaciszerozmaitosci.pl/produkty-ktore-pozwola-zastapic-mieso-w-diecie/

Czym zastąpić mięso?

Dania wegańskie czy wegetariańskie mogą być dziś prawdziwym rarytasem. I choć rezygnujemy z jedzenia mięsa, nadal możemy jeść burgery, kotlety, pasztety, nawet wędliny. Wśród najpopularniejszych zamienników mięsa w diecie wegańskiej wymienia się tofu, tempeh, seitan i teksturowane białko roślinne. To produkty, które są pochodną soi i są naprawdę smaczne. Z tofu z powodzeniem przygotujemy kotleciki, które smakiem będą przypominać te drobiowe. Tempeh z kolei można potraktować jako zamiennik ryb. Jego struktura przypomina wnętrze ryby i można z niego również przygotować smaczne filety.

Seitan natomiast jest zrobiony z mąki pszennej, a konkretnie z glutenu. Jeśli go odpowiednio doprawimy, będzie smakował jak wołowina lub wieprzowina. Wówczas nada się do przygotowania burgerów, klopsów, steków, dań grillowanych.

Warzywa najlepszym składnikiem każdego dania

Coraz popularniejsze staje się również wykorzystanie warzyw jako zamienników mięsa. Na naszych stołach goszczą już kotlety z kalafiora, soczyste burgery z bakłażana, a także pasztety z soi czy soczewicy. Soczewicę można również wykorzystać do przygotowywania burgerów oraz gulaszu. Podstawą w diecie wegańskiej są również warzywa strączkowe oraz fasola. Jeśli więc chcemy ograniczać spożycie mięsa, powinno być ich jak najwięcej na naszych talerzach. Fasola doskonale nada się do przygotowania pasztetu. Pamiętajmy, że w strączkach kryją się bogate źródła białka, warto więc mieć to na uwadze podczas planowania jadłospisu.

Stosując zamienniki z pewnością nie uzyskamy identycznego smaku, jak ten, który pochodzi od mięsa. Dieta wegańska lub choćby jej elementy w naszym jadłospisie przyczynią się do wielu pozytywnych działań, zarówno względem świata i środowiska, jak i nas samych. Spróbujcie choćby 3 dni w tygodniu przetrwać bez mięsa, a zobaczycie jak zbawienne efekty ma to dla Waszego organizmu. Zachęcamy, zacznijcie już dziś!

Zobacz też: http://www.pozaistyl.pl/czym-jest-motywacja-i-jak-sie-motywowac-do-dzialania/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here