jakie właściwości mają płatki jaglane?

Płatki jaglane powstają w wyniku zgniecenia całego ziarna prosa. Posiadają wiele cennych dla zdrowia wartości odżywczych. Charakteryzują się swoją niezwykłą chrupkością i łagodnym smakiem. Ich zaletą jest wszechstronność, znakomicie sprawdzą się w formie samodzielnego posiłku, jak i jako dodatek do zdrowych wypieków.

Czym są płatki jaglane?

Płatki jaglane są dostępne praktycznie w każdym sklepie spożywczym, charakteryzują się swoją drobną postacią. Powstają z rozgniecionych ziaren prosa. Są bezglutenowe, dlatego chętnie wybierane przez wiele osób. Ponad to są bogate w witaminy i składniki mineralne. Stanowią znakomite, zdrowe źródło energii. Mają w sobie też znaczną ilość błonnika, co pozytywnie wpływa na funkcje układu trawiennego.

Płatki jaglane najczęściej są dodawane do dań śniadaniowych, jak i deserów. Forma spożycia jest dowolna, można je jeść na ‚surowo’ lub ugotować. Jest to produkt, który idealnie się komponuje z owocami, bakaliami i jogurtami. Mają w sobie też bardzo duże ilości błonnika i to sprawia, że wspierają funkcjonowanie układu trawiennego.

Jakie korzyści wynikają ze spożywania płatków jaglanych?

Płatki jaglane podobnie jak pozostałe produkty zbożowe, powinny się znaleźć w naszym codziennym jadłospisie. Czemu? Ponieważ zawierają wiele cennych składników, które wzmacniają nasz układ immunologiczny, koncentrację oraz wykazują pozytywny wpływ na nasz układ nerwowy. Regularne spożywanie płatków jaglanych doda nam energii i pomoże zwalczyć zmęczenie.

Płatki jaglane posiadają wiele błonnika pokarmowego, przez co mają pozytywny wpływ na pracę układu trawiennego, pomagają pozbyć się zaparć. Dodatkowo mają działanie przeciwgrzybicze i moczopędne.

Kto powinien spożywać płatki jaglane?

Płatki jaglane to jeden z elementów zbilansowanej i wartościowej diety osoby, która dba o zdrowie i trenuję regularnie. Dzięki ich regularnemu spożywaniu w prosty sposób uzupełniamy dzienne zapotrzebowanie na cenne dla zdrowia witaminy i minerały. Oprócz tego znajduję się w nich również błonnik, który pozostawia uczucie sytości na dłuższy okres czasu.

Płatki jaglane ze względu na swoje dobroczynne właściwości mogą być spożywane przez dzieci i młodzież. Dzięki nim poprawie ulegnie pamięć i koncentracja, która jest niezbędna podczas nauki.

Źródło: https://www.wroclovedesign.pl/jakie-zastosowanie-i-wlasciwosci-maja-platki-jaglane/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here