Zacznij sezon na grillowanie w pysznym stylu

Nadejście wiosny sprawiło, że w Polsce oficjalnie rozpoczął się sezon grillowy! Gdy tylko mamy wolną chwilę, wrzucamy na ruszt ulubione przysmaki. Jeśli w tym roku miałeś już okazję skosztować tradycyjnej kiełbasy, karkówki czy kaszanki, czas poszukać kolejnych grillowych inspiracji. Dziś prezentujemy kilka przypisów, dzięki którym będziesz kontynuować sezon grillowy w pysznym stylu!

Łosoś grillowany

Nasza pierwsza propozycja to prosty i sprawdzony sposób na przyrządzenie pysznego łososia. Grillowanie ryb nie jest naszym kraju szczególnie popularne – czas zmienić ten trend. Pyszny smak łososia prosto z rusztu z pewnością przekona do tego pomysłu i zrobi wrażenie na zaproszonych gościach. Łosoś nie wymaga marynowania, wystarczy go oprószyć solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. W związku z tym, że ryba grilluje się około 10 minut, łosoś może stanowić pierwszy akt grillowej uczty, który pomoże szybko zaspokoić głód. Po zdjęciu z grilla wystarczy polać rybę sokiem z cytryny i posypać koperkiem. Palce lizać!

Burger z grilla z Sosem czosnkowym WINIARY

Grillowanie stanowi świetną okazję do przygotowania pysznych burgerów. Kotlety z mielonej wołowiny warto doprawić między innymi rozmarynem, słodką papryką i grubo zmielonym pieprzem. Gdy trafią już na ruszt, grilluj je aż do uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia. W tym czasie możesz przygotować dodatki. Bułkę należy posmarować wyrazistym sosem, takim jak Sos czosnkowy WINIARY. Pomidor, sałata masłowa, ogórek konserwowy i cebula to typowe składniki kanapki, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by stworzyć własną kompozycję.

Grillowane pakieciki z kurczakiem i warzywami

Potrawy na grilla mogą nie tylko smakować obłędnie, ale również wyglądać niezwykle efektownie. Dobrym tego przykładem są pakieciki z kurczakiem i warzywami. Obfite porcje zawinięte w folię aluminiową i wrzucone na ruszt zawierają między innymi pierś z kurczaka, cukinię, szparagi, pomidory koktajlowe i paprykę. To niezwykła paleta barw i smaków. Nie zapomnij również o ulubionych przyprawach. Pakieciki powinny grillować się około 20 minut, a w tym czasie należy je raz obrócić. Życzymy smacznego!

Szaszłyki z piersi indyka i ananasa z sosem curry

Tradycyjne szaszłyki mogą z czasem się znudzić, zwłaszcza gdy często grillujemy. Dlatego dziś chcemy ci zaproponować bardziej egzotyczną wersję. Na patyczki obok kawałków z piersi indyka nadziej również fragmenty ananasa oraz czerwonej i żółtej papryki. W roli przypraw wystąpią sól, pieprz i świeże oregano. Szaszłyki powinny grillować się przez około 20 minut, jednak to tylko połowa sukcesu. Egzotycznego smaku doda im sos curry.

Domowa pizza z grilla

Pizza z grilla? Oczywiście! Grillowanie to doskonała okazja, by na nowo zakochać się w tym popularnym daniu. Ciasto z mąki pszennej, drożdży i mleka doskonale spisuje się na ruszcie. Doskonałego smaku i aromatu doda pizzy sos stworzony z pomidorów, cebuli i licznych aromatycznych przypraw. Na wierzchu ciasta wystarczy ułożyć swoje ulubione składniki. Zgodnie z nowymi trendami możesz postawić na kilka rodzajów mięsa i kolorowe warzywa. Domowa pizza z grilla to prawdziwe arcydzieło!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here