Coraz większa liczba osób na świecie decyduje się na korzystanie z diet wegetariańskich. Typowa dieta wegetariańska to dieta wegańska, która pozwala na wykluczenie wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Z jednej strony są osoby, które decydują się na korzystanie z takiej diety w celach zdrowotnych a z drugiej strony są osoby, które korzystają z diet wegańskich z powodów światopoglądu, który wyklucza spożywanie mięsa.

Najczęściej weganizm jest wyborem etycznym. Stosowanie diety wegańskiej wymaga, jednak poświęcania odpowiedniej ilości czasu na przygotowanie pełnowartościowych posiłków, które są w stanie zapewnić organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Wynika to z faktu, że taka dieta jest oparta na produktach roślinnych, które dostarczają w pojedynczych dawkach znacznie mniej składników zapewniających właściwe dawki energii. Dieta wegańska opiera się przede wszystkim na spożywaniu takich produktów żywnościowych jak warzywa, owoce, kasze, ryż, pieczywo, rośliny strączkowe, orzechy czy nasiona. Nie należy również zapominać, że weganizm jest jedną z bardziej restrykcyjnych form wegetarianizmu.

Korzyści, która przynosi dieta wegańska
Do podstawowych atutów z stosowania diety wegańskiej można zaliczyć możliwość dostarczenia organizmowi dużych ilości błonnika. Ma on bardzo duże znaczenie w zapobieganiu takich chorób cywilizacyjnych, jak nowotwory czy miażdżyca. Wegańska dieta pozwala na dostarczenie dużej ilości witamin oraz składników mineralnych. Odpowiednio przygotowane posiłki pozwalają między innymi na dostarczenie witamin antyoksydacyjnych, takich jak witamina A, E oraz C. Osoby stosujące dietę wegańską mogą dostarczyć organizmowi dużych ilości potasu, magnezu, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dieta taka pozwala również znacznie ograniczyć negatywne dla organizmu nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą powodować rozwijanie się miażdżycy czy chorób niedokrwiennych serca. W diecie wegańskiej, dzięki dużej zawartości białka roślinnego można znacznie obniżyć ilość dostarczanego organizmowi cholesterolu. Bardzo ważne jest, by dieta wegańska była w stanie dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości białek roślinnych, które wyrównają brak dostarczania białka zwierzęcego.

Negatywne strony diet wegańskich
Do minusów stosowania diet wegańskich można zaliczyć brak możliwości dostarczenia organizmowi odpowiednich ilości witaminy B12 czy witaminy D. Bardzo często tego rodzaju witaminy trzeba dostarczać organizmowi w formie suplementów. Niestosowanie mleka oraz produktów mlecznych może prowadzić do niedoborów wapnia. W diecie wegańskiej może również pojawić się brak odpowiedniej ilości aminokwasów egzogennych.

Jadłospis diety wegańskiej
Przy diecie wegańskiej można postawić na śniadanie oparte na wegańskich bagielach, które można spożywać z serem kremowym. Drugie śniadanie można oprzeć na mleku sojowym, bananach, czy płatkach owsianych. Obiad może być oparty na porcji ziemniaków, kalafiorze, ryżu. Kolacja może składać się z pełnoziarnistego chleba, fasoli czerwonej, pomidorach. Bardzo ważne jest szukanie różnorodności w spożywanych posiłkach wegańskich.

Zdjęcie: pixabay.com.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here