Sekretem najlepszych szefów kuchni są wysokiej jakości produkty, z których tworzone są potrawy, ale także bardzo dobry i niezawodny sprzęt kuchenny. Nie trzeba być jednak mistrzem patelni, aby przyrządzone potrawy smakowały i wyglądały imponująco, wystarczy tylko zaopatrzyć się w… dobrą patelnię.

Wybór patelni kuchennych jest bardzo szeroki, dlatego warto zastanowić się co jest priorytetem dla kupującego i do czego używany będzie sprzęt. Podczas wyboru najważniejszym aspektem powinna być nieprzywierająca powłoka, która sprawi, że potrawy będą prezentować się pięknie na stole. Ważne jest także, by dbanie o patelnię i jej czyszczenie nie zajmowało dużo czasu. Jaki rodzaj patelni nieprzywierającej wybrać? Czym charakteryzują się poszczególne z nich?

Rodzaje patelni o nieprzywierających powłokach:

  • ceramiczna,
  • teflonowa,
  • tytanowa,

Patelnia ceramiczna

Patelnie ceramiczne są jednymi z popularniejszych, używanych w polskich domach. Charakteryzują się odpornością na uszkodzenia mechaniczne, a specjalna powłoka, którą są pokryte, powstaje z połączenia minerałów i gliny, wypalanych w bardzo wysokiej temperaturze. Patelnie te uważane są za niezwykle przyjazne dla zdrowia i środowiska. Ceramiczna powłoka jest bardzo gładka, co powoduje, że smażone czy duszone potrawy nie przywierają do powierzchni. Patelnie tego typu mogą być nagrzewane do 400 st. C i mrożone do minus 20 st. C. Jednak, bardzo istotnym jest, aby nie narażać ceramicznej powłoki na gwałtowne zmiany temperatury, gdyż może dojść do jej uszkodzenia. Za sprawą gładniej powłoki, patelnie ceramiczne można czyścić bez wysiłku, gdyż wszelkie zabrudzenia schodzą z łatwością. Co ważne, sprzęty kuchenne tego typu nagrzewają się na całej powierzchni w różnym stopniu, co sprawia, że potrawa będzie równomiernie usmażona. Poza tym, utrzymują ciepło przez długi czas, nie trzeba więc podgrzewać potraw na małym ogniu w oczekiwaniu na gości. Powłoka ceramiczna w żaden sposób nie wpływa na smak czy zapach przygotowywanych potraw, nie wchodzi w reakcję z żadnym ze składników spożywczych. Patelnie ceramiczne dostępne są zarówno do używania na płytach indukcyjnych, jak i na pozostałych rodzajach palników.

Patelnia teflonowa

To najpopularniejszy rodzaj, który jest lekki i uniwersalny w użyciu. Na rynku można dostać najszerszą gamę patelni teflonowych, od głębokich woków, po takie o cienkim dnie, do naleśników lub omletów. Patelnie tego rodzaju są łatwe w konserwacji i myciu. Do smażenia, czy duszenia należy jednak używać drewnianych narzędzi kuchennych, aby nie uszkodzić teflonu. Dobrej jakości patelnie teflonowe są całkowicie bezpieczna dla zdrowia. Teflon jest odporny na wysoką temperaturę, zapewnia też możliwość smażenia bez tłuszczu. Patelnie teflonowe są zazwyczaj tańsze od ceramicznych, czy tytanowych, dlatego może sobie na nie pozwolić każde gospodarstwo domowe.

Patelnia tytanowa

Patelnie wykonane z powłoki tytanowej nadają się do wszystkich rodzajów kuchenek, zarówno elektrycznych, ceramicznych, jak i gazowych. Są one także odpowiednie do przygotowywania potraw w piekarnikach, gdyż charakteryzują się wyjątkową wytrzymałością na działanie wysokiej temperatury (do 200 st. C). Wybierając patelnie tytanowe można być pewnym, że posłużą one przez lata, warto więc zainwestować w choćby jeden egzemplarz. Powłoka tytanowa jest wyjątkowo wytrzymała na wszelkie uszkodzenia mechaniczne, a co za tym idzie, podczas przygotowywania potraw można używać metalowych akcesoriów bez obaw o zarysowania. Patelnie kuchenne o tytanowej powierzchni są dostępne w wariantach o różnych głębokościach i grubościach. Tytanowe patelnie grillowe będą idealnym rozwiązaniem dla osób, które cenią sobie zdrową kuchnię, ponieważ tytan pozwala na gotowanie bez użycia tłuszczu. Zapewniają też oszczędność czasu, ponieważ ich konserwacja oraz czyszczenie są niezwykle łatwe.

Patelnia granitowa

Są to naczynia dla osób ceniących zarówno funkcjonalność, jak i design. Swoim wyglądem nawiązują do zamierzchłych czasów i gotowania na kamieniu. Powłoka patelni jest dodatkowo wzmocniona drobinkami granitu, które sprawiają, że są one, podobnie jak patelnie tytanowe, bardzo wytrzymałe na uszkodzenia powłoki. Są przeznaczone do częstego i intensywnego użytkowania, idealnie nadają się do smażenia czy duszenia potraw bez użycia tłuszczów. Granitowe patelnie wbrew pozorom wcale nie są ciężkie, na ich wagę wpływa przede wszystkim grubość dna. Wielką ich zaletą jest powłoka non stick, która gwarantuje nieprzywieralność potraw do powierzchni. Patelnie łatwo myć, a przed czyszczeniem nie trzeba zalewać ich wodą. Patelnie granitowe są całkowicie bezpieczne dla zdrowia i środowiska, a dodatkowo będą też ozdobą każdej kuchni.

Dobra patelnia to klucz do kulinarnego sukcesu, trudno sobie więc wyobrazić gotowanie bez tego funkcjonalnego i niezastąpionego naczynia. Warto wybrać sprzęt kuchenny , który posłuży przez dłuższy czas, a jego użytkowanie będzie przyjemnością. To, jaką patelnię się zakupi, zależy od częstotliwości jej użytkowania, a także od kuchenki, jakiej się używa. Patelnia to jeden z istotniejszych sprzętów kuchennych, na jej wybór warto więc poświęcić więcej czasu.

Artykuł sponsorowany.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here