Coraz więcej osób jest zainteresowane zakupem wyciskarki do soków.

Własnoręczne wyciskanie soków owocowych i warzywnych staje się coraz popularniejsze, a przesłodzone napoje z marketów powoli odchodzą do lamusa. Picie świeżo wyciśniętych soków może pomóc w zrzuceniu wagi, wzmocnieniu odporności, zapobieganiu nowotworom i oczyszczeniu systemu. Pyszny, zdrowy sok za niską cenę wydaje się być idealnym rozwiązaniem na każdą porę dnia i roku. Jedynym problemem z jakim trzeba się pierw zetknąć jest decyzja, którą wyciskarkę kupić. Wyciskarką ów jest coraz powszechniejszym kuchennym urządzaniem służącym do wyciskania soku z owoców, ziół, zielonych liści, surowych czy gotowanych warzyw. 

Oryginalne wyciskarki do owoców i warzyw oferowane przez firmę Norwalk mogą okazać bardzo kosztownym wydatkiem, więc jako alternatywę warto zainteresować się następującymi sprzętami.

1. Odśrodkowe wyciskarki do soków
Jest to najpopularniejszy rodzaj sokowirówki. Zwykle wykorzystują szybko wirujące metalowe ostrze, które obraca się przed filtrem siatkowym oddzielając tym samym sok od miąższu za pomocą siły odśrodkowej. Sok i miazga są następnie dzielone na różne pojemniki. Problem z sokowirówkami odśrodkowymi polega na tym, że szybko wirujące metalowe ostrze generuje ciepło, które niszczy niektóre z enzymów w owocach i warzywach.. Ciepło utlenia te składniki odżywcze, czyniąc sok mniej pożywny sok niż świeżenie poddane wyciskaniu owoce i warzywa. 

2. Wyciskarki działające na zimno
Te nowsze sokowirówki ekstrahują sok najpierw miażdżąc, a następnie wyciskając owoce i warzywa, aby uzyskać najwyższą jakość soku. Ponieważ nie produkują tyle ciepła, zachowują więcej składników odżywczych świeżych składników w stanie nienaruszonym.

3. Wyciskarka do cytrusów

Owocom cytrusowym jak grejpfruty, cytryny, limonki i pomarańcze został poświęcony zupełnie inny typ wyciskarek cechujący się inną budową i sposobem działania. Sok wyodrębnia się przez wyciśnięcie lub rozdrobnienie o połowę owoców cytrusowych wzdłuż prążkowanego centrum sokowirówki i odrzucenie skórki. Niektóre wyciskarki są nieruchome i wymagają od użytkownika naciśnięcia i obrócenia owocu, podczas gdy inne są elektryczne, automatycznie obracając prążkowany środek, gdy owoce są przyciśnięte.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here